03:38 RSpliet: xexaxo: http://cgit.freedesktop.org/mesa/mesa/commit/?id=996349cb190154ebdc8cc9f23e5f8f9aabbd6b4d
03:38 RSpliet: isn't this what the MAYBE_UNUSED macro was designed for?
03:38 RSpliet: I personally find the notation a bit odd, and it doesn't give away why that statement is there for future generations
03:58 xexaxo: RSpliet: MAYBE_UNUSED should work, but I'm not 100% sure.
03:59 xexaxo: if one wants to make things perfectly clear they can wrap things in ifndef NDEBUG, which is pointed by the assert manpage.
03:59 xexaxo: although for some that'll make the code funny to read.
04:00 xexaxo: I don't have a opinion on this (bikeshed) topic. either one works imho.
06:04 specing: imirkin: RSpliet it looks to me like mindfactory lists underlying chips
06:05 specing: http://www.mindfactory.de/product_info.php/2048MB-MSI-GeForce-GTX-750-OC-Aktiv-PCIe-3-0-x16--Retail-_962082.html
06:05 specing: Codename: GM107-300-A2
06:15 specing: < imirkin_> specing: maybe i should make a FeatureMatrix2 page which just talks about high-level things per-chip
06:43 mlankhorst: that would be too depressing..
06:46 specing: ?
10:57 Wolf480pl: Hello. I've been here 1 or 2 weeks ago cause I had problems with HUB_INIT sometimes timing out on GK104, was told to try that hack-gk106m branch, didn't help, then I did mmiotraces of nouveau loading succesfully and loading with timeout
10:57 Wolf480pl: I was told to put them on bugzilla, so here it is
10:57 Wolf480pl: https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=91557
10:57 Wolf480pl: sorry for the delay, had a busy week
10:58 imirkin_: Wolf480pl: might be more useful to sea mmiotrace of the blob loading properly
10:59 Wolf480pl: haven't tried the blob yet
11:00 Hauke: Hi I have a GeForce GTX 560 Ti and now I bought a new monitor which support 2560x1440.
11:01 MichaelLong: Hauke, nais.
11:01 Hauke: I connected the monitor via HDMI, but the native resulution is not offered the maximum is 2048x1152
11:02 Hauke: I already tried to manually set it to 2560x1440 via xrandr
11:02 imirkin_: Hauke: known issue... newer HDMI allows higher rates
11:02 imirkin_: Hauke: but nouveau doesn't enable that
11:02 Hauke: is there already a patch?
11:02 imirkin_: iirc yes, but it didn't work for the person who originally reported the issue
11:02 Hauke: I am currently on 3.19 (ubuntu 15.04)
11:03 imirkin_: Hauke: we'll probably need to see a trace of the blob doing it "right"
11:03 Hauke: is there some documentation how how to create such a trace?
11:03 imirkin_: search for "ubuntu mmiotrace"
11:04 imirkin_: (has nothing to do with ubuntu, just the page on their wiki is quite good)
11:05 Hauke: what version of the blob should I run with mmioTraceing?
11:05 imirkin_: any should be fine
11:05 Hauke: I will first have something to eat and then try it out ;-)
12:16 Wolf480pl: will the proprietary nvidia driver initialize the GPU when loading module, or do I have to actually use its libgl ?
12:17 imirkin_: Wolf480pl: for the RM to init you have to do *something*. usually 'nvidia-smi' is enough.
12:19 Wolf480pl: crazy idea: can I run nvidia-smi, then rmmod nvidia and modprobe nouveau ?
12:19 imirkin_: maybe
12:20 imirkin_: nouveau has trouble doing modesetting after nvidia blob touches it
12:20 imirkin_: however nvidia-smi won't modeset
12:26 Wolf480pl: hmm... looks like I can't compress a 62M mmiotrace of nvidia to a size below 3M bugzilla attachment limit, even with xz -9
12:27 imirkin_: use xz -9. if still fail, either put it up somewhere like google drive/dropbox, or mail to mmio.dumps@gmail.com
12:48 Wolf480pl: ok, I uploaded the mmiotrace of proprietary driver (hopefully) initializing, here: https://www.dropbox.com/s/14mchinykvfqrg9/nvidia-trace.txt.xz?dl=1
12:48 Wolf480pl: and posted the link and the dmesg log to bugzilla
16:12 RSpliet: Wolf480pl: thanks, that's quite helpfuk
16:12 RSpliet: *helpful
16:12 RSpliet: please keep the trace available at least until the bug is resolved
16:12 RSpliet: (no matter how long that can take... nouveau is rather understaffed ;-))